ATENCIÓ A GENT GRAN ¿PROFESSIONALS O CUIDADORS INFORMALS?- Publicaciones

SEPES

Als últims anys a Espanya la població a envellit. Hi ha hagut un increment de persones majors de 65 anys i a aquesta realitat s’ha d’afegir una situació que comporta l’envelliment; la falta d’autonomia i dependència.

Aquests necessiten d’alguna persona que els ajudi majoritàriament a fer les tasques que comporta el dia a dia. Aquestes ajudes sempre han vingut dels familiars i especialment de la dona, però això a anat canviat als últims anys. Amb la inclusió de la dona al mercat laboral la gent gran queda sense cap familiar que els pugui atendre i per tant, les famílies necessiten contractar a persones que puguin cuidar a la persona depenent.

La majoria de la gent gran rebutja passar els seus últims anys a residències, i demanen ser atesos al seu domicili. Aquesta necessitat es reflexa amb els centres d’atenció a domicili, on hi ha un abast de professionals que atenen a aquestes persones al seu domicili.

Però amb l’actual crisi les famílies tenen menys recursos econòmics i per tant contracten serveis més assequibles, que solen ser persones sense formació o immigrants sense papers que moltes vegades no saben com tractar a una persona amb mobilitat reduïda o amb una malaltia greu.

Però és realment aquesta la millor opció? Els nostres familiars no es mereixen una millor qualitat de vida als seus últims anys?.

Aquests treballadors sense formació poden solucionar diverses situacions en un moment donat, però la persona gran que tingui un nivell de dependència més gran o tingui una malaltia greu, no serà tractada amb qualitat, ni podrà ajudar amb una situació greu a la malaltia.

Moltes famílies pensen que qualsevol persona serveix per fer companyia,  el dinar i netejar la llar, i potser si es així, però no amb la gent gran. Hi ha treballadors que estan formats professionalment i específicament en aquest àmbit i que tenen diverses habilitats i recursos per donar-li una atenció de qualitat.

Beneficis dels serveis d’una persona formada

Es molt conegut que els treballadors que cuiden als majors tenen sensació de sobrecarrega però els treballadors acreditats en aquest àmbit , a diferencia d’altres cuidadors no formats, estan informats d’un seguit de  recursos per poder pal·liar aquesta sensació i formació continua que permet estar al dia de noves tècniques, habilitats i recursos per pogué garantir un servei de qualitat.

Altres beneficis de tenir a un professional format és que darrere d’aquest hi ha un centre que respon per ell i que es preocupa de tots els tràmits que te la persona gran.

El professional esta format per prevenir i assistir amb tècniques de primers auxilis, i a diverses patologies relacionades amb la tercera edat. A més te desenvolupats un seguit de competències com per exemple; habilitats per mantenir unes bones condicions d’higiene, formació per realitzar una correcta alimentació i prevenir una malnutrició i eines de comunicació per respectar i tractar la intimitat de la persona major.

Moltes vegades hi ha una persona de la família que es fa càrrec de la persona gran, però aquesta persona majoritàriament ha de combinar aquesta atenció amb el seu treball o altres tasques, i la sensació d’estrès i conflicte s’incrementa. Serveis com els centres de suport a domicili, centres de dia, … treballen per donar un servei de qualitat i són un suport per al cuidador familiar. Aquest tenen professionals formats per atendre a la persona gran i/o discapacitada i aquesta acreditació fa que la família de la persona depenent  tingui confiança en la bona atenció rebuda.

¡Te llamamos!
Protección de datos El responsable del tratamiento es SERVEIS PROXIMITAT I EQUIP DE SUPORT DOMICILIARI SL. La finalidad de la recogida de datos es la de poder atender sus cuestiones, sin ceder sus datos a terceros. Tiene derecho a saber qué información tenemos sobre usted, corregirla o eliminarla tal y como se explica en nuestra Política de Privacidad.
Contactar
Protección de datos El responsable del tratamiento es SERVEIS PROXIMITAT I EQUIP DE SUPORT DOMICILIARI SL. La finalidad de la recogida de datos es la de poder atender sus cuestiones, sin ceder sus datos a terceros. Tiene derecho a saber qué información tenemos sobre usted, corregirla o eliminarla tal y como se explica en nuestra Política de Privacidad.